Idrettsfag

Informasjon om idrettsfag

Er du glad i idrett og aktivitet? Da kan idrettsfag passe deg! På idrettsfag får du en aktiv, spennende og lærerik skolehverdag som gir generell studiekompetanse.

På idrettsfag får du mange praktiske og teoretiske idrettsfag. I tillegg til at du velger toppidrett eller breddeidrett som valgfag, får du fagene: aktivitetslære, treningslære, treningsledelse og idrett og samfunn.

Hverdagen på idrettsfag

Hverdagen på idrettsfag er variert og inneholder mye spennende!

Her er en film hvor idrettselever selv forteller om sin skolehverdag på idrettsfag:

Hva kan du studere etter VGS?

Når du går idrettsfag får du generell studiekompetanse og kan ta høyere utdanning etter VGS.

Her forteller tidligere idrettsfag elev Andre Hansen om hans karrierevei. Andre fullførte sin studiekompetanse på idrettsfag. Han er i dag profesjonell fotballspiller på Rosenborg og landslaget og har utdannet seg til å bli advokat.

Miljøet på idrettsfag

På idrettsfag er det et godt miljø blant elever og lærere. Vi drar på mange turer og har mye aktivitet sammen, dette skaper et tett samhold. Lærerne bryr seg om deg og ønsker å hjelpe deg med din utvikling både i idretten og i fag. Vi drar blant annet på kanotur, alpintur, rafting med topptur og sykkeltur.

Toppidrett eller breddeidrett?

På idrettsfag kan du velge å gå toppidrett eller breddeidrett som valgfag. Ønsker du å utvikle deg som idrettsutøver og satse i en idrett, da bør du velge toppidrett.
Toppidrett:
Basket
Fotball
Dans
Håndball
Innebandy
Individuell
Toppidrett basket
I faget toppidrett basket har vi fokus på ferdighetsutvikling. Utøverne får utvikle og spisse sine basketferdigheter og fokusere på egen utvikling. Vi jobber mye med grunnleggende ferdigheter i driller og småspill. Utøverne skal også utvikle sine grunnleggende ferdigheter i styrke og andre basisferdigferdigheter.
Toppidrett fotball
Bjerke videregående skole gir unge ambisiøse fotballspillere en mulighet til å kombinere videregående utdanning med toppsatsing i fotball. Skolen kan tilby svært gode treningsfasiliteter og et variert trenings ­ tilbud for elevene gjennom hele skoleåret. Fotball er den største treningsgruppen ved Bjerke videregående skole, og vi organiserer gruppene i egne trinngrupper, en toppgruppe på tvers av årskullene og en egen jentegruppe hvor tidligere landslagstrener Eli Landsem har hovedansvaret.
Toppidrett dans
I faget toppidrett dans får du innføring i ulike stilarter innenfor dans; moderne, jazz (eks: Old School jazz, lyrisk jazz, salsa, funk jazz) og akrobatikk. Du får muligheten til å jobbe målrettet med din individuelle dansestil. Vi har fellestreninger to ganger i uken, hvor vi jobber med ulike fokusområder som; styrke, bevegelighet, utholdenhet, spenst og ulike sceniske danseformer. Vi jobber også hvert år med vår egen danserevy. Her bruker vi både eksterne koreografer samt eget materiale. Her har de som liker å koreografere en flott mulighet til å være kreative.
Toppidrett håndball
Faget fokuserer på ferdighetsutvikling gjennom trening av teknikk, skudd og småspill.  Elevene får også mulighet til å bygge opp grunnleggende styrke. Dette skjer gjennom basisøkter på håndballtreningene og gjennom styrketrening på treningssenter. Det blir også fokusert på skadeforebyggende trening og opptrening for elever som er skadet under perioder av skoleåret.

Det er mange håndballelever på Bjerke som har holdt og holder et høyt nivå. Vi har flere spillere som har vunnet Lerøyserien, NM og spilt på aldersbestemte landslag. Blant annet har nåværende landslagskaptein Bjarte Myrhol gått idrettsfag med toppidrett håndball på Bjerke VGS. Lærerne på Bjerke VGS har selv spilt på nasjonalt nivå og er også trenere for ulike klubblag.
Toppidrett innebandy
Faget gir deg en mulighet til å trene på individuelle ferdigheter, som for eksempel skudd og pasninger. Det tilrettelegges også for teknisk og taktisk trening under spill, der vi deler inn i små lag slik at du får mye ballberøring. Vi vektlegger også fysisk trening, som basistrening og skadeforebyggende trening.

Det er mange innebandy elever på Bjerke som har holdt og holder et høyt nivå. Vi har og har hatt flere U – landslagsspillere. Toppidrett innebandy drar på treningsleir til Sverige, hvor de har samarbeid med en svensk toppidrettslinje. Lærer på innebandy på innebandy er Patric Jonsson som er nåværende landslagssjef for U-19 menn, og vært landslagssjef for kvinnelandslaget i tre VM.

Tidligere elever på toppidrett innebandy er som nå er landslagspillere er blant annet Oda Langaker, Julie Gidske, Rikke Ingebrigtsli Hansen, Hanne Winther, Sindre Palving, Daniel Engebretsen og Petter Bjerkelund.
Toppidrett individuell
Toppidrett er faget som gir deg en mulighet til å satse målrettet i din idrett på et høyt nivå. Lærerne vil gi deg individuell veiledning slik at du får et godt grunnlag til å utvikle dine ferdigheter og ditt prestasjonsnivå. Du vil lykkes i faget gjennom målrettet og systematisk trening med høy innsats over tid.

På toppidrett individuelle idretter satser du på din idrett. Du får basistrening i gruppe og har mulighet for spesifikt trening mot din idrett. På skolen og/eller med klubb/trener, avhengig av idrett/fasiliteter/trener/målsetninger ect. Vi har for tiden utøvere i blant annet kampsport, squash, friidrett, svømming, langrenn, skiskyting, amerikansk fotball, mini golf, sykling og triathlon. Ta kontakt om du ønsker mer info om hvordan toppidrett individuell er lagt opp.
Breddeidrett:
Her kan du lese mer om breddeidrett eller breddeidrett fitness:
Breddeidrett
Breddeidrett fitness
Breddeidrett
Breddeidrett er et fag hvor du som elev kan være med å velge aktiviteter som vi skal gjennomføre i løpet av skoleåret. Vi pleier å ha 10-12 emnekurs i løpet av året. Det er mange ballspill, men også emner som crossfit, skøyter/hockey og turn/trampoline kurs er ofte blant de emnene som elevene velger. Vi er en gruppe som består av elever fra både 1,2 og 3. klasse, og vi har et godt samhold. Ofte har vi hatt en hyttetur med overnatting på høsten for å bli enda bedre kjent. Vi er veldig mestringsorienterte, men liker å ha sunn konkurranse og trøkk også!
Breddeidrett fitness
I breddeidrett fitness tilbyr allsidig trening i studio, sal og hall. Det vil blant annet bli gjennomført kurs i styrketrening, spinning, yoga, sirkeltrening, crossfit, basis-ball, og ulike gruppetreningskonsepter, som for eksempel en introduksjon til step og aerobic. Det blir også bli gjennomført kurs i ballspill og dans.

Enten du er erfaren eller nybegynner innenfor trening, vil det være mulighet for å få både god trening og mestring gjennom dette faget. Målet er utvikling for alle, uansett nivå.

Om du er nysgjerrig og liker spennende og varierte treningsformer og aktiviteter kan breddeidrett fitness være noe for deg. Med breddeidrett fitness får du muligheten til å trene og utvikle deg innfor de ulike aktivitetene i skoletiden, to dager i uken.

Hva sier elevene om idrettsfag?

Hvor godt kjenner du idrettsfag på Bjerke?

Kontaktinformasjon:

Du kan også kontakte avdelingsleder for idrettsfag Peter Samuelsen (peter.samuelsen@osloskolen.no) (934 46 365) eller fagkoordinator Pia Løvstad (478 53 969) om du har noen spørsmål.

Rektor Margrethe Hammer
(margrethe.hammer@osloskolen.no) 93446365

Assisterende rektor Mette Olden
(mette.olden@osloskolen.no) 48154239

Ofte stilte spørsmål

Får man generell studiekompetanse av å gå idrettsfag?

Ja. Du får generell studiekompetanse og kan studere høyere utdanning etter videregående.
Du kan eksempel utdanne deg til å bli advokat, psykolog, arkitekt, lærer, sykepleier, fysioterapeut, leder, trener, økonomi ansvarlig, rådgiver, osv.

Går man i samme klasse i tre år og har man samme fag?

Går du idrettsfag så går du i samme klasse i tre år. Dere har alle fellesfag (norsk, engelsk, naturfag, samfunnsfag, osv) og programfag (aktivitetslære, treningslære, treningsledelse og idrett og samfunn) sammen. Dere er delt i ulike grupper når dere har matte, språk, og toppidrett/breddeidrett, utfra hvilket fag du velger.

Hvor ofte drar man på tur med klassen?

Vi drar på to overnattingsturer hvert skoleår. Vi drar også på dagsturer. Eksempel gåtur med bål og lunsj i skogen, bowling, alpintdag, eller andre utflukter.

Hvordan ser timeplanen til en idrettfagelev ut?

Det varierer fra VG1, VG2 og VG3. Men alle har toppidrett/breddeidrett samtidig. Det ligger på mandager og onsdager. Ring oss eller send oss en melding på instagram så kan vi sende konkrete eksempler på timeplanene til elevene.

Hvor mange dager i uken har vi trening på skolen?

I VG1 har dere praktiske timer fire dager i uken. I VG2 og VG3 har dere praktiske timer tre til fire dager i uken.

Hvis man liker trening og aktivitet bør man velge idrettsfag. Elevene sier ofte at de praktiske fagene gjør det lettere for dem å konsentrere seg i de teoretiske fagene. I de praktiske fagene vil det også være mindre lekser, prøver og innleveringer. Noe som gjør at man kan bruke den tiden på de teoretiske fagene.

Hva er forskjellen mellom idrettsfag med toppidrett/breddeidrett og studiespesialiserende med toppidrett/breddeidrett?

Går du idrettsfag med toppidrett eller breddeidrett får du også fagene aktivitetslære, treningslære, idrett og samfunn og treningsledelse. Disse får du ikke om du går studiespesialiserende med toppidrett eller breddeidrett.

Går du studiespesialiserende må du velge andre teoretiske fag i tillegg, eksempel rettslære eller internasjonal engelsk. Går du idrettsfag får du 11 karakterer i ulike idrettsfag. Dette er en stor fordel om du er glad i og mestrer praktiske og muntlige fag.

Tilbyr bjerke både idrettsfag med toppidrett/breddeidrett og studiespesialiserende med toppidrett/breddeidrett?

Ja på bjerke kan du enten velge å gå idrettsfag med toppidrett/breddeidrett eller studiespesialiserende med toppidrett/breddeidrett. Begge muligheter gir generell studiekompetanse.

Hvem bør jeg/foresatt kontakte om jeg lurer på noe?

Du kan kontakte avdelingsleder for idrettsfag Peter Samuelsen (934 46 365) eller fagkoordinator Pia Løvstad (478 53 969) om du har noen spørsmål. Du kan også sende oss melding på instagram @idrettsfagbjerke

Hvilke fag har vi hvilke år?

På VGS har dere ikke alle fagene hvert år.

Se fag-time fordelingen under. Eksempel her ser du at dere at naturfag og engelsk er avgangsfag i VG1, mens geografi og samfunnsfag er avgangsfag på VG2.

Mens eksempel aktivitetslære og toppidrett har dere alle tre årene (i disse fagene får dere også standpunkt karakter hvert år).